Panele podłogowe czy płytki w kuchni?
Data publikacji 19 czerwca, 2019
Co prawda płytki ceramiczne w kuchni stanowią ponadczasową klasykę, ale warto również rozważyć inne praktyczne rozwiązania. Doskonały wybór stanowią panele podłogowe. Jeżeli dobierzemy odpowiedni ich rodzaj, będą one równie odporne jak płytki. A ponadto zapewnią znacznie większe bezpieczeństwo domowników. Zatem panele podłogowe czy płytki w kuchni – co wybrać? W wielu nowoczesnych domach można nadal spotkać na kuchennej podłodze płytki, natomiast w innych coraz częściej podłogę zdobią panele. Drewniana podłoga zawsze daje wrażenie przytulności oraz niezwykłej elegancji.Jakie panele w kuchni sprawdzą się najlepiej i posłużą przez szereg długich lat?
Dlaczego płytki w kuchni są popularne od lat?
Kuchnia jest takim pomieszczeniem, w którym podłoga musi wiele wytrzymać, bowiem jest ona każdego dnia narażona na wodę oraz wysokie temperatury. Ponadto jest ona narażona na różnorodne czynniki mechaniczne, wśród których można wymienić częste sprzątanie przy użyciu silnych detergentów. W takim przypadku dobrej jakości, mocne oraz twarde kafelki ceramiczne wydają się w tym pomieszczeniu niezawodne oraz niezniszczalne przez długie lata.
Panele podłogowe – konkurencją dla ceramicznych płytek
Od kilkunastu lat panele podłogowe coraz częściej w wielu domach zdobią kuchenną podłogę. Można powiedzieć, że stały się one dla ceramicznych kafli podłogowych poważną konkurencją.
Co warto wiedzieć wybierając panele do kuchni?
Wybierając panele podłogowe, które mają niezawodnie służyć w kuchni, warto wybierać tylko spośród tych, które to są przeznaczone do tego pomieszczenia.Tego typu panele charakteryzują się dobrą jakością, a dodatkowo wysoką klasą używalności. Podczas zakupu paneli do kuchni warto zwrócić uwagę na to z jakiego tworzywa są wykonane. Najlepiej wybrać takie, które zostały wytworzone z bardzo twardego drewna. Polecane są takie gatunki drewna jak: dąb, orzech, tali, merbau badi oraz padouka.
Klasa ścieralności
Warto zawsze zwrócić szczególną uwagę na klasę ścieralności. W przypadku paneli podłogowych kuchennych powinna ona wynosić minimum AC3. Jest to oznaczenie używane dla solidnych paneli domowych. Jeszcze lepiej sprawdzą się w kuchni panele o wyższej klasie, a wiec AC4. Panele z tego typu oznaczeniem przeznaczone są przede wszystkim do miejsc użyteczności publicznej. Ich materiał wykończeniowy potrafi doskonale radzić sobie przy intensywnej eksploatacji oraz sporym ruchu.
Niezwykle istotna jest również odporność na wilgoć. Do kuchni najlepiej jest zakupić panele podłogowe wodoszczelne. Ponadto, do tego pomieszczenia warto wybrać panele antypoślizgowe. W tym celu należy unikać zakupu paneli o idealnie gładkich powierzchni. Powyższe warunki dają każdemu użytkownikowi pewność, że zakupione panele będą niezawodnie służyły w kuchni przez wiele lat.